niedziela, 14 lipca 2013

Wege-majonez z ziemniaka.

 -   dwa ziemniaki (ugotowane w mundurkach)
-  1/3 szklanki oleju
-   1/3szklanki mleka sojowego naturalnego
-  3 łyżki  soku z cytryny
-  2 łyżki musztardy
-   sól (ok.1/3 łyżeczki)
-   pieprz
-  opcjonalnie: ząbek czosnku

Ugotowane i obrane ziemniaki , ( ważne: ziemniaki muszą być jeszcze ciepłe), miksujemy w blenderze  z pozostałymi składnikami, do uzyskania gładkiej konsystencji.
Przyprawiamy do smaku.
 Jeżeli majonez jest za gęsty dodajemy troszkę oleju i  mleka i miksujemy.

Gotowy przekładamy do słoiczka i wstawiamy do lodówki.
Majonez jest wspaniałym dodatkiem do sałatek.
Możemy go także  używać do zabielania zup i sosów.






2 komentarze:

kikimora pisze...

Wygląda jak budyń :D Chętnie wypróbuję. Słyszałam o wielu majonezach wegańskich- z mleka sojowego, z tofu, z fasoli, z nerkowców... Ziemniak w tej roli to dla mnie nowość :D

Timemimi 當代迷你倉 pisze...

最平葵芳辦公室收費筲箕灣文件倉服務器主機屋web design域名虛擬代理平租葵芳域名虛擬費用