niedziela, 22 września 2013

Konfitura z malin


 - 1  kg malin
- 1 kg cukru  
-  1 szklanka wody


Maliny przebrać, czyścić  z szypułek, jeśli trzeba opłukać  na sicie
 i włożyć do garnka.
Zasypać szklanką cukru i pozostawić na 3-4 godziny.
Z pozostałego cukru i szklanki wody zagotować  syrop. Do syropu włożyć owoce wraz z sokiem i gotować na wolnym ogniu, wstrząsając od czasu do czasu  garnkiem.
 Gotować chwilę, następnie odstawić z ognia na kilka minut i ponownie zagotować. Czynność powtórzyć kilka razy.
Konfitury będą gotowe gdy owoce staną się szkliste a syrop dość gęsty.
Dobrze ugotowane konfitury powinny zawierać maliny w całości .
 Gotowe konfitury nakładać do czystych, wyprażonych słoików, zamknąć i na 10 minut postawić do góry dnem.






Brak komentarzy: