niedziela, 20 października 2013

Makaron pełnoziarnisty z tofu i pomidorkami.


porcja dla dwóch osób:

-300 g grubego makaronu pełnoziarnistego
(np.firmy Lubella. Pełne Ziarno z 5 zbóż )
- pół opakowania tofu (50-60g)
- 8 pomidorków koktailowych
- mała cukinia
- dwa ząbki czosnku
- ćwierć papryczki chili
- garść posiekanej natki pietruszki lub kopru
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz, papryka słodka,

 Makaron ugotuj al dente, odcedź, odstaw.
W tym czasie czosnek i papryczkę  drobno posiekaj.
Pomidorki przekrój na pół.
Cukinię pokrój w cienkie plastry.
Na patelni  lekko rozgrzej oliwę, wrzuć posiekany czosnek i chili, zmniejsz ogień by nie przypiec zbytnio czosnku, włóż cukinię i duś ok.3-4 min.. Następnie dodaj pomidory, posól, przypraw do smaku.
Całość podsmaż ok.2 min.  Zgaś płomień, dodaj ugotowany, ciepły makaron.
Całość posyp kawałkami tofu i natką pietruszki (lub kopru).
Delikatnie wymieszaj.





Przepis podany na Konkurs Lubelli:
 http://www.lubella.pl/pl/Nasza_Lubella/Aktualnosci/Konkurs_dla_Blogerow


Brak komentarzy: