wtorek, 17 grudnia 2013

Sojdri - zamiennik karpia.

- pół szklanki soi
- 2 średnie marchewki
-  pietruszka
-  kawałek selera
-  kawałek pora
-  garść rodzynek
-  garść ziaren słonecznika
- 2 łyżki oleju
- 3 łyżki płatków owsianych
Soję namoczyć (przez 12 godz) i ugotować. Przepuścić przez praskę lub przez maszynkę do ...soi.
Pora pokroić w drobną kostkę, pozostałe warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach. warzywa poddusić na patelni, dodać do zmielonej soi, przyprawić na ostro wymieszać dodać rodzynki i płatki.
Patelnię wysypać ziarnami słonecznika, wyłożyć masę lekko wyrównać  Po wierzchu  posypać słonecznikiem. Smażyć na wolnym ogniu,  gdy zapiekanka  zrumieni się odwrócić za pomocą deski do krojenia i podsmażyć z drugiej strony.






1 komentarz:

Gall pisze...

Zapraszam autora oraz czytelników do wzięcia udziału w konkursie świątecznym na najlepszą potrawę.

Szczegóły konkursu wraz z nagrodami (zapas przypraw) na stronie:

www.nps-mix.pl/konkurs