czwartek, 8 grudnia 2016

Ciepłe, rozgrzewające śniadanie.

- kasza jaglana
- owoce lub bakalie (rodzynki, żurawina, daktyle)
-  cynamon, kardamon, wanilia
 - szczypta soli
 opcjonalnie kurkuma

Kaszę przed gotowaniem  należy opłukać i sparzyć wrzącą wodą.

Pół szklanki kaszy zalewamy półtorej szklanką wody ( lekko słonej) i gotujemy (ok. 20 minut) na małym ogniu,od czasu do czasu  mieszając. Pod koniec gotowania dodajemy owoce, bakalie, cynamon, kardamon i wanilię.
Szczypta kurkumy dodana do gotującej się kaszy nada jej złoty kolor.

Kaszę możemy podawać z jabłkiem, bananem, z wegańskim  jogurtem, z mlekiem roślinnym, sokiem lub dżemem.



Jeżeli  rano nie masz zbyt dużo czasu, kaszę możesz ugotować wieczorem a rano wrzucić na niewielką ilość mleka roślinnego, dodać bakalie i rozgrzewające przyprawy ( cynamon, kardanom, imbir).