niedziela, 21 stycznia 2018

Ciasteczka owsiane

- półtorej  szklanki płatków owsianych
- pół szklanki mąki ryżowej
- pół szklanki bakalii: rodzynki,, żurawina, daktyle
- pół szklanki:  orzechy,migdały
- 3 łyżki wiórek kokosowych
- łyżka siemienia lnianego
- łyżka sezamu
- 3 łyżek oleju
- 3 łyżki syropu, ja użyłam miodu z mniszka
-  pół łyżeczki sody
 3-5 łyżek wody lub mleka sojowego
opcjonalnie: 3 łyżki maku lub kakao

Orzechy, migdały, siemię lniane, sezam i wiórki mielimy w młynku, rodzynki, żurawinę i daktyle drobno siekamy.
Suche składniki mieszamy ze sobą dodajemy olej i stopniowo wodę, dokładnie mieszamy . Gotowe ciasto możemy rozwałkować ( podsypując mąką) na grubość ok. 10 mm i wycinamy szklanką ciasteczka. Możemy też robić male kulki, potem  lekko je spłaszczyć, formując zgrabne ciasteczka. Tak przygotowane ciasteczka układamy na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odpowiedni odstęp.
Pieczemy w nagrzanym do 170 st.C piekarniku ok. 15-20 minut, aż ciasteczka ładnie się  zrumienią .
Przechowujemy w szklanym, zamkniętym słoju.




Brak komentarzy: