niedziela, 4 marca 2018

Kotlety, wegeburgery z pieczarek

- 60 dag pieczarek
- pół szklanki suchej kaszy jaglanej + półtorej szklanki wody
- cebula
- marchewka
- kawałek selera
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, kurkuma, curry, majeranek
- olej rzepakowy
do panierowania : otręby, bułka tarta lub pokruszone płatki kukurydziane,
opcjonalnie :-  kilka łyżek ugotowanej i przepuszczonej soczewicy lub ciecierzycy
                     - 2 łyżki mąki z płatków owsianych
 
 Kaszę jaglaną płuczę, zalewam wodą , dodaję szczyptę kurkumy, soli i gotuję od czasu do czasu mieszając aż kasza wchłonie wodę ( ok. 15 minut). Odstawiam pod przykryciem do wystygnięcia.
 Umyte pieczarki trę na tarce o grubych oczkach.
 Cebulę i czosnek drobno pokrojony podduszam na oleju, dodaję pieczarki i starte na tarce warzywa.
Całość podsmażam, jeżeli pojawi się woda to odparowuję, pod koniec dodaję przyprawy.
 Do wystudzonych pieczarek dodaję kaszę jaglaną i jeśli mam ugotowaną soczewicę lub ciecierzycę.
Wyrabiam masę, doprawiam do smaku, jeżeli masa jest rzadka dodaję mąkę owsianą.
Formuję niewielkie kotleciki, obtaczam w panierce.
Piekę w piekarniku tem ok.190 st. C, aż staną się rumiane.
Kotlety można też smażyć na patelni na złoty kolor.





Brak komentarzy: