środa, 30 stycznia 2019

Dyniowe wegeburgery.

-  3/4 szklanki suchej  kaszy jaglanej
- 2 szklanki wody
- szczypta soli
- 2 szklanki odciśniętej startej dyni
- 3/4 szklanki  pestek z dyni
( można dodać garść ziaren słonecznika)
-cebula
- 4 łyżki mąki owsianej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 łyżki sosu sojowego
- łyżeczka papryki wędzonej
-1/2 łyżeczki papryki ostrej
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- szczypta pieprzu kajeńskiego
- łyżeczka ziaren kolendry
-1/4 sproszkowanego imbiru
- natka pietruszki lub koperek
- sól, pieprz
- 3-4  łyżek oleju

Kaszę jaglaną wypłukać, zalać wrzątkiem, odcedzić.
Następnie zalać dwoma szklankami wody, dodać szczyptę soli, zagotować. Gotować pod przykryciem ok.15 minut na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Dynię obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, jeżeli jest wodnista odcisnąć.
Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju.
Pestki podprażyć na suchej patelni, po przestudzeniu częściowo posiekać, natkę pietruszki lub koperek posiekać.
 Wszystkie składniki przełożyć do dużej miski, dodać gorącą ugotowaną kaszę i przyprawy, wymieszać łyżką a gdy przestygnie zagnieść rękoma.
Z przygotowanej masy formować płaskie kotlety, burgery i układać na na blaszce.
Włożyć na 15-20 minut do piekarnika, po czym odwrócić na drugą stronę i piec ok.10 minut aż będą złociste.
Podawać w bułce z warzywami , musztardą i keczupem, można też z ziemniakami i surówką.
Smakują na ciepło i zimno.








1 komentarz:

Dissa pisze...

Smak nie ustępuje burgerom z mięsa.