- 5 dag drożdży
- szklanka mleka roślinnego
- 2 łyżki cukru
- cukier waniliowy
- 1/3 łyżeczki soli
- 1/3 szklanki oleju
- mąka ok.550g
opcjonalnie 2 łyżki przecieru z dyni, ale niekoniecznie.
wykonanie:
Przygotowujemy rozczyn z dwóch łyżek mleka, pokruszonych drożdży, cukru i 2 łyżek mąki. i zostawiamy do wyrośnięcia.
Do pozostałej mąki. dodajemy wyrośnięty rozczyn, ciepłe ( ale nie gorące) mleko, sól, (możemy dodac przecier z dyni ) i wyrabiamy ciasto, tak długo aż ciasto zacznie odstawać od ręki, dodajemy olej i jeszcze wyrabiamy kilka minut.
Dobrze wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przekładamy na stolnicę, jeszcze raz zagniatamy, dzielimy na trzy części, z każdej formujemy waleczek i splatamy jak warkocz. Wkładamy do wąskiej formy (keksówki ). Czekamy do wyrośnięcia, przed włożeniem smarujemy mieszanką (łyżka mleka, łyżka oleju, szczypta cukru)
Wkładamy do piekarnika na ok.35-40 min, temp.180st.C.
Kromki możemy smarować margaryną, dżemem lub pastą np.z awokado, orzechową itp.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz