piątek, 28 marca 2025

Chałka drożdżowa

-  5 dag  drożdży

-  szklanka  mleka  roślinnego

- 2 łyżki cukru

- cukier waniliowy

- 1/3 łyżeczki soli

-  1/3 szklanki oleju

- mąka ok.550g

opcjonalnie 2 łyżki przecieru z dyni, ale niekoniecznie.

wykonanie:

 Przygotowujemy rozczyn z dwóch łyżek mleka, pokruszonych drożdży, cukru i 2 łyżek mąki. i zostawiamy do wyrośnięcia.

Do pozostałej mąki. dodajemy wyrośnięty rozczyn, ciepłe ( ale nie gorące) mleko, sól, (możemy  dodac przecier z dyni ) i wyrabiamy ciasto, tak długo aż ciasto zacznie odstawać od ręki, dodajemy olej i jeszcze wyrabiamy kilka minut.
Dobrze wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i  pozostawiamy do wyrośnięcia.
 Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przekładamy na stolnicę, jeszcze raz zagniatamy, dzielimy na trzy części, z każdej formujemy waleczek i splatamy jak warkocz. Wkładamy do wąskiej formy (keksówki ). Czekamy do wyrośnięcia, przed włożeniem smarujemy mieszanką (łyżka mleka, łyżka oleju, szczypta cukru)

 Wkładamy do piekarnika na ok.35-40 min, temp.180st.C.





Kromki możemy smarować margaryną,  dżemem lub pastą np.z awokado, orzechową itp.

Brak komentarzy: