- sześć dojrzałych papryk ( mogą być kolorowe)
- 30 dag pieczarek
- szklanka ryżu
- puszka kukurydzy
- połówka małej cukinii
- 2 marchewki
- kawałek pora
- mały seler
- 2 pomidory
- 2 ząbki czosnku
- natka z pietruszki, koperek
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki musztardy
- kilka oliwek
- sól, pieprz, curry, oregano lub zioła prowansalskie
Paprykę należy umyć, odciąć górną część i wydrążyć nasiona.
Pokrojone dość drobno pieczarki podduszamy z drobno pokrojonymi
warzywami ok. 10 minut.
W tym czasie w dużym garnku podgrzewamy 2 łyżki oleju i wsypujemy ryż, mieszając, lekko rumienimy go , następnie wlewamy 2,5 szklanki wody i podduszone warzywa. Gotujemy do momentu gdy ryż wsiąknie wodę, dodając pod koniec koncentrat pomidorowy, musztardę i zieleninę.Lekko przestudzamy i wypełniamy papryki, możemy po wierzchu posypać orzeszkami pinii . Przykrywamy górną częścią. Napełnione papryki ustawiamy w naczyniu do zapiekania, zapiekamy ok. 30 minut w temperaturze 180 st. C.
- 30 dag pieczarek
- szklanka ryżu
- puszka kukurydzy
- połówka małej cukinii
- 2 marchewki
- kawałek pora
- mały seler
- 2 pomidory
- 2 ząbki czosnku
- natka z pietruszki, koperek
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki musztardy
- kilka oliwek
- sól, pieprz, curry, oregano lub zioła prowansalskie
Paprykę należy umyć, odciąć górną część i wydrążyć nasiona.
Pokrojone dość drobno pieczarki podduszamy z drobno pokrojonymi
warzywami ok. 10 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz