niedziela, 31 lipca 2011

Zapiekane papryki

-  sześć dojrzałych papryk ( mogą być kolorowe)
-  30 dag pieczarek
-  szklanka ryżu
-  puszka kukurydzy
-  połówka małej cukinii
-  2 marchewki
-  kawałek pora
-  mały seler
-  2 pomidory 
-  2 ząbki czosnku
-  natka z pietruszki, koperek
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki musztardy
-  kilka oliwek
-  sól, pieprz, curry, oregano lub zioła prowansalskie

Paprykę należy umyć, odciąć górną część i wydrążyć nasiona.
Pokrojone dość drobno pieczarki podduszamy z drobno pokrojonymi
warzywami ok. 10 minut.
 W tym czasie w dużym  garnku podgrzewamy 2 łyżki oleju i wsypujemy  ryż, mieszając,  lekko rumienimy go , następnie wlewamy 2,5 szklanki wody i podduszone warzywa. Gotujemy do momentu gdy ryż wsiąknie wodę, dodając pod koniec koncentrat pomidorowy, musztardę i zieleninę.Lekko przestudzamy  i wypełniamy papryki, możemy po wierzchu posypać orzeszkami pinii . Przykrywamy górną częścią. Napełnione papryki ustawiamy w naczyniu do zapiekania, zapiekamy ok. 30 minut w temperaturze 180 st. C.

Brak komentarzy: