poniedziałek, 8 października 2012

Dżem malinowy


-  1 kg  dojrzałych malin
-   50 do 70 dag cukru
     ( w zależności od stopnia słodyczy owoców)

Maliny  przebrać, usunąć szypułki. Jeśli owoce są czyste można ich nie płukać. Zanieczyszczone natomiast należy zanurzyć na sicie w  dużej ilości zimnej
wody a następnie osączyć.
 Zasypać cukrem na kilka godzin.
Po tym czasie gotować na wolnym ogniu, często mieszając. Gotowanie można przerwać , wystudzić a po pewnym czasie ( można na drugi dzień)
                                     podgrzewać, gotować  i mieszać.

 Dżem gotować do uzyskanie właściwej gęstości, tzn. gdy kropla przeniesiona na zimny spodek krzepnie.
Gorący dżem wkładać do wyparzonych, czystych, suchych  słoików typu twist i zakręcać wyparzonymi, suchymi zakrętkami.




Brak komentarzy: