środa, 3 października 2012

Sałatka z buraczków na zimę.

- 3 kg buraczków
- 1 kg papryki czerwonej
- 1 kg cebuli
       zalewa :  - 2 łyżki soli
                     - 1 szklanka wody
                     - 1 szklanka octu
                     -  1 szklanka oliwy
                     -  pół szklanki cukru

Buraczki ugotować w skórce, po wystudzeniu obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
 Z papryki usunąć gniazda nasienne.
 Cebulę i paprykę pokroić w kostkę.
Przygotować zalewę. Do gotującej się zalewy wrzucić cebulę i paprykę , chwilę pogotować.
Następnie dodać buraczki. Gotowwać ok. 5 minut, często mieszając.
Gorące wkładać do wyprażonych słoików.  Odwracać do góry dnem.

3 komentarze:

Vegan Monkey pisze...

Cześć!
Zapraszam zapraszam do udziału w organizowanej przeze mnie na vegespot.pl akcji kulinarnej "Kiełkuj kiełka!".
Gromadzimy tam wegańskie przepisy na surówki, sałatki, koktajle, przystawki, obiady i śniadania oraz inne pomysły z wykorzystaniem kiełków. Udokumentowane zdjęciami wskazówki dotyczące hodowli, również są mile widziane.
Kiełkuj kiełka i baw się dobrze!

http://vegespot.pl/akcje/15/kielkuj-kielka/

margeta pisze...

Dzięki za zaproszonko, chętnie coś podrzucę:)

Joanna Jamróz pisze...

mniam uwielbiam buraczki:)