niedziela, 2 grudnia 2012

Orzechowe kotlety

 - szklanka ryżu
- 2 marchewki
- seler średniej wielkości
- półtorej szklanki orzechów włoskich
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 3 szklanki wody
- sól , pieprz, papryka słodka, oregano
- bułka tarta, otręby
- olej

Na patelni podduszamy w 2-3  łyżkach oleju startą na tarce o grubych oczkach marchew oraz selera,
 po krótkim czasie dodajemy ryż. Gdy warzywa zmiękną dodajemy je do gotującej się wody.
Przyprawiamy do smaku.  Całość gotujemy do momentu gdy ryż wchłonie wodę.
Przykrywamy ścierką i zostawiamy do wystygnięcia.
Orzechy mielimy w młynku do kawy lub przepuszczamy przez maszynkę  "do soi",
dodajemy je do ryżu z warzywami.
Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce wymieszanej z otrębami.
Smażymy na zloty kolor lub pieczemy w piekarniku.

2 komentarze:

Wegan Nerd pisze...

oo mniam, też kiedyś robiłam podobne z orzechów i ryżu wyszły cudowne chętnie zrobię takie jak T poroponujesz mmmm
Pozdrawiam

Anonimowy pisze...

Rewelacyjne przepisy! Jutro próbuję kotlecików :))