ciasto:
- 2.50 szklanki mąki
- ok. 1 szklankę wody
- 2 łyżki oleju
- pół łyżeczki soli
nadzienie - owoce:
wiśnie, czereśnie, jagody, truskawki, mogą być również jabłka starte na grubej tarce
Z podanych wyżej składników zagnieść elastyczne i niezbyt twarde ciasto. Gotowe ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować cienko.
Za pomocą szklanki wykrawać kółka, na każde nakładać cukier i owoce, dokładnie zlepiać brzegi.
Przygotowane pierożki gotować partiami w lekko osolonej wodzie. Po 3 -5 minutach od wypłynięcia wyjąć łyżką cedzakową i wrzucić następną porcję.
- 2.50 szklanki mąki
- ok. 1 szklankę wody
- 2 łyżki oleju
- pół łyżeczki soli
nadzienie - owoce:
wiśnie, czereśnie, jagody, truskawki, mogą być również jabłka starte na grubej tarce
Z podanych wyżej składników zagnieść elastyczne i niezbyt twarde ciasto. Gotowe ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować cienko.
Za pomocą szklanki wykrawać kółka, na każde nakładać cukier i owoce, dokładnie zlepiać brzegi.
Przygotowane pierożki gotować partiami w lekko osolonej wodzie. Po 3 -5 minutach od wypłynięcia wyjąć łyżką cedzakową i wrzucić następną porcję.
1 komentarz:
Uwielbiam pierożki z owocami, wyglądają apetycznie. Szkoda, że mnie brakuje cierpliwości do zlepiania ciasta.
Prześlij komentarz