niedziela, 20 lipca 2014

Pierożki z owocami.

ciasto:  
-   2.50 szklanki mąki
    -  ok. 1 szklankę wody
    -  2 łyżki oleju
    -  pół łyżeczki soli

 nadzienie - owoce:
 wiśnie, czereśnie, jagody, truskawki, mogą być również jabłka starte na grubej tarce

Z podanych wyżej  składników zagnieść elastyczne i niezbyt twarde ciasto. Gotowe ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować cienko.
Za pomocą szklanki wykrawać kółka, na każde nakładać cukier i owoce, dokładnie zlepiać brzegi.
Przygotowane pierożki gotować partiami w lekko osolonej wodzie. Po 3 -5 minutach od wypłynięcia  wyjąć łyżką cedzakową i wrzucić następną porcję.


1 komentarz:

MARZENA n pisze...

Uwielbiam pierożki z owocami, wyglądają apetycznie. Szkoda, że mnie brakuje cierpliwości do zlepiania ciasta.