- szklanka orzechów włoskich
- pół szklanki słonecznika
- pół szklanki sezamu
- pół szklanki daktyli lub rodzynek
- łyżka żurawiny
- 3 łyżki syropu klonowego lub miodu z mniszka
- 3 łyżki płatków owsianych błyskawicznych
- 3 łyżki wiórek kokosowych
- 2 czubate łyżeczki kakao
- do obtaczania: wiórki i starta na tarce o grubych oczkach czekolada( ok 2 paski)
Sezam mielimy w młynku do kawy.
Orzechy i słonecznik zalewamy ( oddzielnie) dobrze ciepłą wodą i pozostawiamy na godzinę, następnie odsączamy i miksujemy blenderem dodając daktyle, rodzynki i żurawinę, blenderem lub przepuszczamy przez praskę albo maszynkę.
Do masy dodajemy pozostałe składniki, mieszamy łyżką dodając ok 5 łyżek przegotowanej wody, tak by masa była elastyczna i dająca się formować.
W razie potrzeby masę wodą rozrzedzamy a płatkami zagęszczamy.
Z gotowej masy formujemy kulki , które obtaczamy w wiórkach i czekoladzie, przechowujemy w pojemniku w lodowce.
Kulki są mało słodkie, jeżeli ktoś lubi bardziej słodkie może dodać więcej syropu..
A oto cała porcja:
- pół szklanki słonecznika
- pół szklanki sezamu
- pół szklanki daktyli lub rodzynek
- łyżka żurawiny
- 3 łyżki syropu klonowego lub miodu z mniszka
- 3 łyżki płatków owsianych błyskawicznych
- 3 łyżki wiórek kokosowych
- 2 czubate łyżeczki kakao
- do obtaczania: wiórki i starta na tarce o grubych oczkach czekolada( ok 2 paski)
Sezam mielimy w młynku do kawy.
Orzechy i słonecznik zalewamy ( oddzielnie) dobrze ciepłą wodą i pozostawiamy na godzinę, następnie odsączamy i miksujemy blenderem dodając daktyle, rodzynki i żurawinę, blenderem lub przepuszczamy przez praskę albo maszynkę.
Do masy dodajemy pozostałe składniki, mieszamy łyżką dodając ok 5 łyżek przegotowanej wody, tak by masa była elastyczna i dająca się formować.
W razie potrzeby masę wodą rozrzedzamy a płatkami zagęszczamy.
Z gotowej masy formujemy kulki , które obtaczamy w wiórkach i czekoladzie, przechowujemy w pojemniku w lodowce.
Kulki są mało słodkie, jeżeli ktoś lubi bardziej słodkie może dodać więcej syropu..
A oto cała porcja:
2 komentarze:
Ech, a miałam ograniczać słodycze ;-) Mniam, kusząco wyglądają :-D
Takie słodycze to można jeść bezkarnie, oczywiście w odpowiednich ilościach:) są mało słodkie i zawierają substancje odżywcze, jakże potrzebne zwłaszcza teraz po zimie. Taka zdrowa i smaczna przekąska.
Prześlij komentarz