środa, 29 kwietnia 2015

Wegańska kremówka

Przepis na średniej wielkości tortownicę:
- 20 dag mąki
- 1-2 łyżki cukru
-  cukier waniliowy
-  2 łyżki płatków owsianych zalanych gorącą wodą-( wystudzić)
-  1/4 szklanki oleju
- łyżka octu winnego

Składniki zmieszać, zagnieść by ciasto połączyło się i  utworzyło kulę, w razie potrzeby dodać mąki lub wody .
Podzielić na dwie części, rozwałkować na dwa placki wielkości tortownicy, upiec.



krem:
- 3 szklanki mleka sojowego
- 2 budynie( lub w zamian 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 2 łyżki mąki pszennej)
- 3 łyżki cukru plus cukier waniliowy
- szklanka wiórek kokosowych
- 2 łyżki oleju

Wiórki ugotować na gęsto w szklance wody, wystudzić.
W tym czasie gotujemy budyń z cukrem, również wystudzić.
Wiórki miksujemy z olejem, powoli dodajemy po łyżce budyniu.
Na wystudzony placek leżący w tortownicy kładziemy masę, przykrywamy drugim plackiem.
 Gotowy posypujemy cukrem pudrem.




poniedziałek, 20 kwietnia 2015

Salatka wczesnowiosenna.

- średnia marchewka
- kawałek selera
- mały burak czerwony surowy
- ćwiartka jabłka
- kawałek pora
- pół puszki kukurydzy
 - garść szczypioru
- garść ziaren słonecznika,
-  dowolne kiełki, młode listki pokrzywy lub rzeżucha
                                                      - sól, pieprz
sos:
2 łyżki oliwy z oliwek, łyżka soku z cytryny, ząbek czosnku

Pora kroimy w pół krążki, szczypiorek drobno siekamy, pozostałe warzywa i jabłko
 trzemy na tarce o grubych oczkach.
 Składniki mieszamy polewamy sosem, lekko mieszamy.
Po wierzchu posypujemy prażonymi na suchej patelni ziarnami słonecznika i kiełkami, drobno posiekaną, skropioną sokiem z cytryny pokrzywą lub rzeżuchą.


poniedziałek, 13 kwietnia 2015

Sałatka z bialą fasolą.

-  kukurydza
-  mała, czerwona cebulka
-  kilka liści sałaty lodowej
- szklanka ugotowanej białej  fasoli (średniej)
- biała część  pora
- pół czerwonej papryki
- sól, pieprz
 sos:
    - 2 łyżki oliwy
                                                          -  2  łyżki soku z cytryny
                                                         -  ząbek czosnku
Liście sałaty porwać, cebulę i pora pokroić w pół krążki, paprykę w paski .
Składniki wymieszać doprawić sosem, można posypać po wierzchu kiełkami lub rzeżuchą.