- główka młodej kapusty
- 2 szklanki ryżu
- marchew
- kawałek pietruszki
- kawałek selera
- kawałek zielonej części pora
- pół strąka papryki
40 dag pieczarek
- cebula
- koncentrat pomidorowy ok. 2 łyżki
- 5 szklanek bulionu warzywnego
- szklanka ugotowanej, zmielonej soczewicy
- sól, pieprz,papryka, curry, olej
W główce kapusty w okolicy " głąba" wykroić stożek , dzięki temu łatwiej zdejmować liście.
Kapustę krótko obgotować w osolonej wodzie, systematycznie zdejmując liście, odsączyć je na durszlaku.
Warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach, por i paprykę pokroić w kostkę, poddusić na oleju. Ryż zalać bulionem, dodać warzywa i koncentrat, zagotować. Pod koniec dodać podduszone pieczarki z cebulką. Gotować do momentu aż ryż wsiąknie wodę. Wystudzić.
Do wystudzonego ryżu dodać soczewicę i wymieszać, przyprawić do smaku.
Masę ryżowa nakładać na liście kapusty zawijać gołąbki .
Każdy gołąbek podrumienić na patelni i układać w naczyniu wyścielonym liśćmi kapusty,
Wierzch przykryć resztą liści ,podlać sosem :
pół szklanki wody , 2 łyżki koncentratu ,
sól, przyprawy w.g uznania .
Przykryć naczynie i włożyć do piekarnika na godzinę .
Gotowe gołąbki można podawać polane sosem pomidorowym .
Smakują odgrzewane.
- 2 szklanki ryżu
- marchew
- kawałek pietruszki
- kawałek selera
- kawałek zielonej części pora
- pół strąka papryki
40 dag pieczarek
- cebula
- koncentrat pomidorowy ok. 2 łyżki
- 5 szklanek bulionu warzywnego
- szklanka ugotowanej, zmielonej soczewicy
- sól, pieprz,papryka, curry, olej
W główce kapusty w okolicy " głąba" wykroić stożek , dzięki temu łatwiej zdejmować liście.
Kapustę krótko obgotować w osolonej wodzie, systematycznie zdejmując liście, odsączyć je na durszlaku.
Warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach, por i paprykę pokroić w kostkę, poddusić na oleju. Ryż zalać bulionem, dodać warzywa i koncentrat, zagotować. Pod koniec dodać podduszone pieczarki z cebulką. Gotować do momentu aż ryż wsiąknie wodę. Wystudzić.
Do wystudzonego ryżu dodać soczewicę i wymieszać, przyprawić do smaku.
Masę ryżowa nakładać na liście kapusty zawijać gołąbki .
Każdy gołąbek podrumienić na patelni i układać w naczyniu wyścielonym liśćmi kapusty,
Wierzch przykryć resztą liści ,podlać sosem :
pół szklanki wody , 2 łyżki koncentratu ,
sól, przyprawy w.g uznania .
Przykryć naczynie i włożyć do piekarnika na godzinę .
Gotowe gołąbki można podawać polane sosem pomidorowym .
Smakują odgrzewane.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz