poniedziałek, 18 kwietnia 2016

Gołąbki z młodej kapusty.

- główka młodej kapusty
- 2 szklanki ryżu
- marchew
- kawałek pietruszki
-  kawałek selera
- kawałek zielonej części  pora
-  pół strąka papryki
40 dag pieczarek
- cebula
- koncentrat pomidorowy ok. 2 łyżki
-  5 szklanek bulionu warzywnego
-  szklanka ugotowanej, zmielonej soczewicy
- sól, pieprz,papryka, curry, olej

 W główce kapusty  w okolicy " głąba" wykroić stożek , dzięki temu łatwiej zdejmować liście.
Kapustę krótko obgotować w osolonej wodzie, systematycznie zdejmując liście, odsączyć je  na durszlaku.
Warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach, por i paprykę pokroić w kostkę, poddusić na oleju. Ryż zalać bulionem, dodać warzywa i koncentrat, zagotować. Pod koniec dodać podduszone pieczarki z cebulką. Gotować do momentu aż ryż wsiąknie wodę. Wystudzić. 
Do wystudzonego ryżu dodać soczewicę i wymieszać, przyprawić do smaku.
Masę ryżowa nakładać na liście kapusty zawijać gołąbki .
Każdy gołąbek podrumienić na patelni i układać w naczyniu wyścielonym liśćmi kapusty,
  Wierzch przykryć resztą liści ,podlać sosem :

pół szklanki wody ,  2 łyżki koncentratu ,
 sól,  przyprawy w.g uznania .


Przykryć naczynie i  włożyć do piekarnika  na  godzinę .
Gotowe gołąbki można podawać polane sosem pomidorowym .
Smakują odgrzewane.


Brak komentarzy: