wtorek, 12 kwietnia 2016

Pasta - smalczyk wegański.


- szklanka białej fasoli
- 2 cebule
-  1-2 ząbki czosnku
-  łyżka pokrojonego  czosnku niedźwiedziego lub drobnego               szczypiorku
- 3 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
-   łyżka majeranku
-  sól, pieprz

Fasolę namoczyć na 12 godzin, ugotować w świeżej wodzie do miękkości..
Pokrojoną w drobną kostkę cebulę zeszklić na oleju, pod koniec dodać pokrojony ząbek czosnku, otarty majeranek i przyprawy.
 Fasolę zmiksować  lub przepuścić przez praskę , dodać cebulę z przyprawami i  czosnek niedźwiedzi, wymieszać.
Pastę można przechowywać w lodówce do 5  dni.

1 komentarz:

Mena P pisze...
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.