wtorek, 15 marca 2016

Bezglutenowe ciacho.

 - szklanka mąki gryczanej
- szklanka mąki kukurydzianej
- 3/4 szsklanki mąki ryżowej
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżkipełne ( z małym czubkiem) zmielonego siemienia lnianego
- 2 łyżki ksyfitolu lub cukru trzcinowego
- 6 łyżek oleju
- czubata łyżka karobu lub kakao
- szczypta soli
- ok. pól szklanki wody

Składniki suche mieszamy ze sobą dodajemy olej i powoli dodajemy odpowiednią ilość wody., wyrabiamy ciasto na gładką masę. Schładzamy w lodówce ok. półtorej godziny. Dzielimy ciasto na trzy części wałkujemy i pieczemy oddzielnie trzy placki.

masa:
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki maki ziemniaczanej
-  2 łyżki mąki kukurydzianej
- 2-3 łyżki cukru trzcinowego
    -  opakowanie tofu naturalnego 

    Z pierwszych czterech składników gotujemy budyń, studzimy.
    Tofu (możemy przepuścić przez praskę ) a następnie miksujemy na jednolitą masę, dodając budyń. Przygotowaną masę dzielimy na dwie części.
    Pierwsze dwa placki smarujemy powidłami śliwkowymi, przekładamy masą,
    Na wierzch możemy zrobić polewę karmelową z daktyli i dowolnie przyozdobić.
Polewa z daktyli:
Daktyle opłukać i zalać wrzątkiem moczyć ok. dwu godzin , następnie zmiksować z częścią wody. Gotować w garnku w celu odparowania wody do momentu aż uzyskamy odpowiedniej konsystencji masę. Ciepłą wylewamy na wierzch ciasta.


1 komentarz:

bez glutenu pisze...

Bardzo dobre, zapisuje do mojej listy potraw bezglutenowych. zapraszam do siebie (wejście przez nick)