- szklanka mąki gryczanej
- szklanka mąki kukurydzianej
- 3/4 szsklanki mąki ryżowej
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżkipełne ( z małym
czubkiem) zmielonego siemienia lnianego
- 2 łyżki ksyfitolu lub cukru
trzcinowego
- 6 łyżek oleju
- czubata łyżka karobu lub kakao
- szczypta soli
- ok. pól szklanki wody
Składniki suche mieszamy ze sobą
dodajemy olej i powoli dodajemy odpowiednią ilość wody.,
wyrabiamy ciasto na gładką masę. Schładzamy w lodówce ok. półtorej godziny. Dzielimy ciasto na trzy części wałkujemy i
pieczemy oddzielnie trzy placki.
masa:
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki maki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 2-3 łyżki cukru trzcinowego
- opakowanie tofu naturalnego
Z pierwszych czterech składników
gotujemy budyń, studzimy.
Tofu (możemy przepuścić przez
praskę ) a następnie miksujemy na
jednolitą masę, dodając budyń. Przygotowaną masę dzielimy na dwie części.
Pierwsze dwa placki smarujemy
powidłami śliwkowymi, przekładamy masą,
Na wierzch możemy zrobić polewę
karmelową z daktyli i dowolnie przyozdobić.
Polewa z daktyli:
Daktyle opłukać i zalać wrzątkiem
moczyć ok. dwu godzin , następnie zmiksować z częścią wody.
Gotować w garnku w celu odparowania wody do momentu aż uzyskamy
odpowiedniej konsystencji masę. Ciepłą wylewamy na wierzch
ciasta.
1 komentarz:
Bardzo dobre, zapisuje do mojej listy potraw bezglutenowych. zapraszam do siebie (wejście przez nick)
Prześlij komentarz