- 20 dag pieczarek
- 10 dag cebuli
- 10 dag selera
- 2 garście granulatu sojowego
- 1/4 szklanki bulionu warzywnego
- 2 łyżki kopru lub posiekanej natki
pietruszki
- sól, pieprz, curry
- opcjonalnie: szczypiorek , sos
pomidorowy
Pieczarki i warzywa oczyścić i
opłukać. Pieczarki i cebulę pokroić w plastry a selera w paski.
Każdy składnik podzielić na połowę.
W garnku układać warstwami
pieczarki i warzywa. Pierwszą warstwę: pieczarki, cebula, seler,
posypać granulatem, następnie można zmienić kolejność warstw:
seler, cebula, pieczarki.Każdą warstwę oprószyć przyprawami i
delikatnie solą, zalać bulionem i dusić na małym ogniu 15 minut.
Przed podaniem posypać koperkiem lub natką . Udekorować
szczypiorkiem i sosem pomidorowym. Podawać z kaszą gryczaną lub
ciemnym pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz