wtorek, 1 marca 2016

Duszone warzywa z pieczarkami.

    - 20 dag pieczarek
    - 10 dag cebuli
    - 10 dag selera
    - 2 garście granulatu sojowego
    - 1/4 szklanki bulionu warzywnego
    - 2 łyżki kopru lub posiekanej natki pietruszki
    - sól, pieprz, curry
    - opcjonalnie: szczypiorek , sos pomidorowy
      Pieczarki i warzywa oczyścić i opłukać. Pieczarki i cebulę pokroić w plastry a selera w paski. Każdy składnik podzielić na połowę.
      W garnku układać warstwami pieczarki i warzywa. Pierwszą warstwę: pieczarki, cebula, seler, posypać granulatem, następnie można zmienić kolejność warstw: seler, cebula, pieczarki.Każdą warstwę oprószyć przyprawami i delikatnie solą, zalać bulionem i dusić na małym ogniu 15 minut. Przed podaniem posypać koperkiem lub natką . Udekorować szczypiorkiem i sosem pomidorowym. Podawać z kaszą gryczaną lub ciemnym pieczywem.




    Brak komentarzy: