- 20 dag pieczarek
- 10 dag cebuli 
- 10 dag selera
- 2 garście granulatu sojowego
- 1/4 szklanki bulionu warzywnego 
- 2 łyżki kopru lub posiekanej  natki
pietruszki
- sól,  pieprz, curry
- opcjonalnie: szczypiorek , sos
pomidorowy 
Pieczarki i warzywa oczyścić i
 opłukać. Pieczarki i cebulę pokroić w plastry a selera w paski.
 Każdy składnik podzielić na  połowę.
W garnku układać warstwami
 pieczarki i warzywa. Pierwszą warstwę: pieczarki, cebula, seler,
 posypać granulatem, następnie można zmienić kolejność warstw:
 seler, cebula, pieczarki.Każdą warstwę oprószyć przyprawami i
 delikatnie solą, zalać bulionem i dusić na małym ogniu 15 minut.
 Przed podaniem posypać koperkiem lub natką . Udekorować
 szczypiorkiem i sosem pomidorowym. Podawać z kaszą gryczaną lub
 ciemnym pieczywem.


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz