- seler średniej wielkości
- łyżka oliwy
- niepełna łyżka sosu sojowego
- ulubione przyprawy
sos:
- 5 dag orzechów włoskich
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżki octu jabłkowego lub
soku z cytryny
- pół szklanki oleju sojowego
- papryka ostra, sól
Seler obrać, pokroi ć na plastry o
grubości ok. 5mm.
Wrzucić na wrzącą, dobrze
przyprawioną.wodę ( najlepiej bulion warzywny).
Gotować kilka minut, powinny być al
dente.osączyć, obtoczyć w przyprawach i zanurzyć w oliwie
zmieszanej z sosem sojowym.
Orzechy lekko przyrumienić na suchej
patelni, wystudzone zmieszać z koncentratem, z rozgniecionym
czosnkiem, octem i papryką, posolić i zmiksować blenderem. . Pod koniec
dodać cienkim strumieniem olej i chwilę miksować. Plastry selera
położyć na talerzu i polać sosem. Całość można posypać
zielonym koperkiem lub pokruszonymi orzechami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz