piątek, 4 marca 2016

Seler w sosie orzechowym.

    - seler średniej wielkości
    - łyżka oliwy
    - niepełna łyżka sosu sojowego
    - ulubione przyprawy
    sos:
    - 5 dag orzechów włoskich
    - 2 łyżki koncentratu pomidorowego
    - 2-3 ząbki czosnku
    -  2 łyżki octu jabłkowego lub soku z cytryny
    -  pół szklanki oleju sojowego
    - papryka ostra, sól
    Seler obrać, pokroi ć na plastry o grubości ok. 5mm.
    Wrzucić na wrzącą, dobrze przyprawioną.wodę ( najlepiej bulion warzywny).
    Gotować kilka minut, powinny być al dente.osączyć, obtoczyć w przyprawach i zanurzyć w oliwie zmieszanej z sosem sojowym.
Orzechy lekko przyrumienić na suchej patelni, wystudzone zmieszać z koncentratem, z rozgniecionym czosnkiem, octem i papryką, posolić i zmiksować blenderem. . Pod koniec dodać cienkim strumieniem olej i chwilę miksować. Plastry selera położyć na talerzu i polać sosem. Całość można posypać zielonym koperkiem lub pokruszonymi orzechami.



Brak komentarzy: