- szklanka ugotowanego ryżu najlepiej brązowego,choć biały np.jaśminowy też jest okej
- łyżka oliwy
- sok z cytryny
- pęczek grubo posiekanego szczypioru
- kilka listków posiekanej mięty.
- sól, pieprz biały.
Ugotowany i wystudzony ryż mieszam ze szczypiorem i miętą, dodaję oliwę i sok, przyprawiam do smaku. Sałatkę odstawić na pół godziny , by szczypior puścił troszkę soku. Dobrze komponuje się z surówką z pomidorów.
Tak przygotowaną sałatkę można zabrać w pojemniku do pracy lub na wycieczkę.
uwaga:
Wraz z sałatką można podać kotlecik z soczewicy, by uzupełnić danie w białko.
Wraz z sałatką można podać kotlecik z soczewicy, by uzupełnić danie w białko.
1 komentarz:
Dziękuję ;)
Prześlij komentarz