środa, 26 lipca 2017

Pierożki z wisienką.


ciasto:  
-   2.50 szklanki mąki
    -  ok. 1 szklankę  ciepłej wody
    -  2 łyżki oleju
    -  pół łyżeczki soli

do nadzienia: 
- wydrylowane  wiśnie
- cukier
Z podanych wyżej  składników zagnieść elastyczne i niezbyt twarde ciasto. Gotowe ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować cienko.
Za pomocą szklanki wykrawać kółka, na każde nakładać cukier i wypestkowane wiśnie, dokładnie zlepiać brzegi.
Przygotowane pierożki gotować partiami w lekko osolonej wodzie, dobrze jest dodać łyżkę  oleju.. Po 3 -5 minutach od wypłynięcia  wyjąć łyżką cedzakową i wrzucić następną porcję.


Pierogi możemy robić z innym nadzieniem owocowym: z borówkami, czernicami, śliwkami, truskawkami, a nawet że startymi na tarce jabłkami. 




Brak komentarzy: