gołąbki:
- główka młodej kapusty , może być i starsza lub włoska
- półtorej szklanki ryżu
-1 szklanka granulatu sojowego\
-marchew
- kawałek pietruszki
- kawałek selera
- kawałek zielonej części pora
- pół strąka papryki
40 dag pieczarek
- cebula
- koncentrat pomidorowy ok. 2 łyżki
- 5 szklanek bulionu warzywnego
- sól, pieprz,papryka, curry, olej
W główce kapusty w okolicy " głąba" wykroić stożek , dzięki temu łatwiej zdejmować liście.
Kapustę krótko obgotować w osolonej wodzie, systematycznie zdejmując liście, odsączyć je na durszlaku.
Warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach, por i paprykę pokroić w kostkę, poddusić na oleju. Ryż zalać bulionem, dodać warzywa i koncentrat, zagotować. Pod koniec dodać podduszone pieczarki z cebulką i granulat sojowy. Gotować do momentu aż ryż wsiąknie wodę, przyprawić do smaku. Wystudzić.
Masę ryżowa nakładać na liście kapusty zawijać gołąbki .
Każdy gołąbek podrumienić na patelni i układać w naczyniu żaroodpornym wyścielonym liśćmi kapusty,
Wierzch przykryć resztą liści, podlać sosem :
pół szklanki wody , 2 łyżki koncentratu ,
sól, przyprawy w.g uznania.
Piec w piekarniku ok. 1 godziny.
Podawać na ciepło z sosem pomidorowym.
Doskonale smakują odgrzane.
- główka młodej kapusty , może być i starsza lub włoska
- półtorej szklanki ryżu
-1 szklanka granulatu sojowego\
-marchew
- kawałek pietruszki
- kawałek selera
- kawałek zielonej części pora
- pół strąka papryki
40 dag pieczarek
- cebula
- koncentrat pomidorowy ok. 2 łyżki
- 5 szklanek bulionu warzywnego
- sól, pieprz,papryka, curry, olej
W główce kapusty w okolicy " głąba" wykroić stożek , dzięki temu łatwiej zdejmować liście.
Kapustę krótko obgotować w osolonej wodzie, systematycznie zdejmując liście, odsączyć je na durszlaku.
Warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach, por i paprykę pokroić w kostkę, poddusić na oleju. Ryż zalać bulionem, dodać warzywa i koncentrat, zagotować. Pod koniec dodać podduszone pieczarki z cebulką i granulat sojowy. Gotować do momentu aż ryż wsiąknie wodę, przyprawić do smaku. Wystudzić.
Masę ryżowa nakładać na liście kapusty zawijać gołąbki .
Każdy gołąbek podrumienić na patelni i układać w naczyniu żaroodpornym wyścielonym liśćmi kapusty,
Wierzch przykryć resztą liści, podlać sosem :
pół szklanki wody , 2 łyżki koncentratu ,
sól, przyprawy w.g uznania.
Piec w piekarniku ok. 1 godziny.
Podawać na ciepło z sosem pomidorowym.
Doskonale smakują odgrzane.
3 komentarze:
Takie gołąbki mogłabym wcinać bez oporu :)
W wolnej chwili zapraszam do mnie: http://smilingshrimp.blogspot.com
Bardzo dobre gołąbki. Dodałam jeszcze passatę pomidorową i dużo koperku.
Trzymały się ładnie, a bałam się, że będą się rozpadać, tak jak wiele wegetariańskich gołąbków.
Dodalam też łyżkę mąki ziemniaczanej.
Cieszę się, że smakowały.
Cały sekret tkwi w konsystencji nadzienia.
A kreatywność w kuchni jest wskazana, dodajemy to co lubimy, lekko zmieniając przepisy.
Co prawda mąki nigdy do gołąbków nie dodawałam, jeśli już to eksperymentowałem z kaszą manną, dodałam łyżeczkę czy dwia. ale nie smakowało to domownikom.
Prześlij komentarz