- 500g obranej i oczyszczonej dyni
- 250 g batatów lub 2 ziemniaki
- cebula
- ząbek czosnku
- marchew
- mały kawałek papryczki chili
- natka pietruszki
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 2 łyżki oleju
- kawałek świeżego imbiru lub imbir w proszku
- curry, papryka słodka, sól
- pestki z dyni, ziarna sezamu
opcjonalnie:
- pół puszki mleka kokosowego
Obraną i oczyszczoną z nasion ( nasiona zostawiamy) i miąższu dynię kroimy w kostkę.
Drobno podsmażoną cebulę i posiekany czosnek szklimy na oleju w głębokim garnku , następnie wrzucamy pokrojone bataty, marchew, imbir i drobno posiekaną chili, podsmażamy. Na koniec dodajemy przyprawy. Podsmażone warzywa zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem ok 15 minut do miękkości warzyw.
Całość miksujemy, jeżeli zupa jest za gęsta dodajemy bulion.
Przed zmiksowaniem możemy dodać mleczko kokosowe.
Zupę podajemy posypaną podprażonym na suchej patelni sezamem i pestkami dyni.
- 250 g batatów lub 2 ziemniaki
- cebula
- ząbek czosnku
- marchew
- mały kawałek papryczki chili
- natka pietruszki
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 2 łyżki oleju
- kawałek świeżego imbiru lub imbir w proszku
- curry, papryka słodka, sól
- pestki z dyni, ziarna sezamu
opcjonalnie:
- pół puszki mleka kokosowego
Drobno podsmażoną cebulę i posiekany czosnek szklimy na oleju w głębokim garnku , następnie wrzucamy pokrojone bataty, marchew, imbir i drobno posiekaną chili, podsmażamy. Na koniec dodajemy przyprawy. Podsmażone warzywa zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem ok 15 minut do miękkości warzyw.
Całość miksujemy, jeżeli zupa jest za gęsta dodajemy bulion.
Przed zmiksowaniem możemy dodać mleczko kokosowe.
Zupę podajemy posypaną podprażonym na suchej patelni sezamem i pestkami dyni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz