sobota, 21 maja 2022

Rogaliki z nadzieniem

- 1 szklanka mleka sojowego
- 4 dag drożdży
- 2 łyżki cukru
- cukier waniliowy
- 3 łyżki przeciery z dyni
- szczypta soli
- 4 łyżki oleju
-  mąka  ( 2.5- 3 szklanki)
- gęsty dżem do nadziewania,  nutella lub świeże owoce

    Przygotowujemy rozczyn z dwóch łyżek mleka, pokruszonych drożdży, cukru i 2 łyżek mąki. i zostawiamy do wyrośnięcia.
Do pozostałej mąki. dodajemy wyrośnięty rozczyn, ciepłe mleko, przecier z dyni  i wyrabiamy ciasto, tak długo aż ciasto zacznie odstawać od ręki, dodajemy olej i jeszcze wyrabiamy kilka minut.
Dobrze wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i  pozostawiamy do wyrośnięcia.
 Gdy ciasto podwoi swoją objętość ,  przekładamy na stolnicę, jeszcze raz zagniatamy, dzielimy ciasto na dwie części., z każdej formujemy kulę, którą wałkujemy na  kształt koła.


Koło dzielimy na ósemki lub na  dwonastki.
Nakładamy nadzienie na każdej części i zawijamy od dłuższej krawedzi, lekko przyciskajac  boki.
Rogaliki układamy na wysmarowanej olejem brytwanie.  Czekamy kilka minut , by wyrosły. Wkładamy do piekarnika.
Pieczemy w temp.180 st C ok. 35 minut.

Po upieczeniu jeszcze ciepłe pokrywamy lukrem  z cukru pudru i cytryny.

Smacznego 😀





2 komentarze:

Anonimowy pisze...

Chyba w szóstej pauzie (składniku) wkradł się błąd ;)

margeta pisze...

To faktycznie wkradł się błąd.
Dziękuję za wskazówkę. Już poprawiam. Pozdrawiam cieplutko.