czwartek, 9 czerwca 2022

Krokiety z kapustą i pieczarkami.

ciasto naleśnikowe:

-   2  szklanki  mąki
-  3 łyżki  mąki kukurydzianej
-  2  łyżki  oleju
-   pół  łyżeczki  soli
-  szczypta  pieprzu  i  kurkumy

- półtorej szklanki mleka roślinnego
-   szklankę  wody  może  trochę  więcej   ciasto  ma mieć  odpowiednią  konsystencję.

Składniki  dokładnie  wymieszać   najlepiej   z  pomocą   trzepaczki lub miksera. 

Smażyć cienkiie naleśniki.

farsz::

- pół kg kapusty kiszonej

-  30 dag pieczarek

-  nieduża cebula

- dwa ząbki czosnku

-  sól, pieprz, majeranek

- olej

- bulka tarta do obtoczenia

 Kapustę odcisnąć, opłukać, obgotować, odcedzi, odcisnąć z  nadmiaru wody.

Kapustę poszatkowac na  1 cm długość.

Pieczarki pokroić i podsmażyć z cebulą na oleju.

Do pieczarek dodać  ugotowaną poszatkowaną kapustę, przyprawić do smaku. Odparować na patelni.

Nakładać  kopiasta łyżkę na każdy naleśnik,  zawijać, tworząc krlkiety.

Każdy krokiet smarować ciastem naleśnikowym  i obtoczyć w bułce tartej.

Przed podaniem  obsmażyć  na rumiano.






Brak komentarzy: