środa, 13 lipca 2022

Biszkopt z jabłkami.

 

biszkopt
 - 1 i 3/4  sz:klanki   mąki
-  3 łyżki mąki kukurydzianej
-  1 szklanka  mleka roślinnego
-  2 łyżki octu jabłkowego
-    pół szklanki cukru ( można mniej)
-   pół szklanki oleju.
-  1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo:
- dwa duże lub kilka małych, wczesnych jabłuszek. z
- cukier puder do posypania

Mleko łączymy z octem i zostawiamy na krótko, następnie dodajemy olej i cukier i miksujemy.
 Gdy cukier rozpuści się dodajemy przesiane obie  mąki  zmieszane z proszkiem do pieczenia.
Ciasto powinno mieć lejącą się konsystencję, jak biszkopt .
 Wlewamy do średniej tortownicym.
 Pokrojone na grube  plastry jabłka układamy na cieście, lekko dociskając.
 Pieczemy ok.50 minut w temp. 190 st. do suchego patyczka.

Po upieczeniu możemy posypać cukrem pudrem.

jhn



Brak komentarzy: