wtorek, 13 grudnia 2022

Uszka z pieczarkami.


ciasto:

-mąka (ok.2 szklanki)

- gorąca woda (niepełna szklanka)

- łyżka oleju

- sól 

Składniki łączymy ze sobą, zagniatamy.

Jeżeli ciasto jest zbyt gorące, możemy wymieszać łyżką, lub mikserem z mieszadłem do ciasta drożdżowego.

Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy. W tym czasie przygotowujemy farsz.

- ok. 50 dag pieczarek

- cebula

- sól, pieprz, papryka słodka

- olej do smażenia

- 2 łyżki ugotowanej soczewicy.

Pieczarki i cebulę drobno kroimy i podduszamy na oleju na wolnym ogniu.

Pod koniec przyprawiamy do smaku.

Po wystudzeniu dodajemy bułkę tartą i dokładnie mieszamy.

Na stolnicy posypanej mąką rozwalkujemy ciasto, wykrawamy kieliszkiem małe kółka, które nadziewamy niewielką ilością farszu. Lepimy jak pierożki, na koniec łączymy dwa przeciwne końce.

Gotujemy partiami w osolonej wodzie, do ktorej dodajemy łyżkę oleju.

Po wyjęciu rozkładamy do wystudzenia na dużym talerzu.

Uszka możemy mrozić.





Brak komentarzy: