wtorek, 12 września 2023

Dzem mirabelkowy.

 

- mirabelki,

- cukier

Przygotowujemy dowolną  ilość mirabelek,  dokładnie płuczemy i  usuwamy pestki.

Możemy gotować z pestkami, ale wtedy czeka nas mozolna praca,  trzeba  będzie je po ugotowaniu przetrzeć przez sito lub durszlak.

Umyte owoce wsypujemy do szerokiego garnka,  podlewamy niewielką  ilością wody i gotujemy, od czasu do czasu mieszając.   Czas gotowania to conajmniej 20 - 30 minut od zagotowainia.

Teraz jeśli gotujemy z pestkami to staramy się jak najbardziej przetrzeć przez sito, odrzucając pestki.

Gotowy dżem mierzymy kubeczkiem i dodajemy tyle samo cukru.

Całość  gotujemy 10 minut często mieszając .

Goracy dżem wlewamy do wyparzonych sloikow,  oczyszczamy do sucha  szyjkę słoika, zakręcamy,  odwracamy i ustawiamy na ściereczce. Po 10 minutach odwracamy i czekamy do wystygnięcia. 

Ten dżem jest gęsty,  świetnie nadaje  się do przekładania ciast i tortów. 

 Obcja II - mniej słodka:)

Oczyszczone owoce smażymy i dodajemy  mniej cukru,  tak by nam  odpowiadał smak. W tym przypadku należy sloiki zapasteryzować.





Brak komentarzy: