niedziela, 3 września 2023

Kotlety z cukinii.

 

- cukinia średniej wielkości  ok.400g (jeżeli jest stara i ma ziarna należy je usunąć)

- 1-2 marchewki

- mała cebulka

- 2 ząbki  czosnku 

- 3 czubate łyżki ugotowanej kaszy jaglanej

- 3 łyżki  płatków owsianych 

-płaska łyżeczka  skrobi

- szczypior lub kawałek pora

- posiekany koper lub natka.

- sól, pieprz, papryka słodka, 

- bułka tarta lub otręby

do obtaczania

- olej do smażenia 


Cukinię  trę na tarce  o grubych oczkach, marchew na tarce o średnich oczkach solę i odstawiam na 15 min. Po tym czasie odciskami z nadmiaru soku.




Sok możemy dodać do zupy.

Platki owsiane zalewam  gorącą wodą, odstawiam, a gdy napęcznieją blenduję.

Cebulkę, szczypior, czosnek i koper drobno kroję

Wszystkie składniki łączę, dodaje kaszę jaglana, platki i przyprawy.

Całość  mieszam, formuje niewielkie kotlety.

Obtaczam w otrębach ( mogą być pszenne, owsiane, żytnie lub zmieszane, można dodać troszkę sezamu, lub w bułce tartej).

Kotlety wykladam na rozgrzany olej, smażę z obu stron na złoty kolor.

Smacznego.



Brak komentarzy: