sobota, 4 listopada 2023

Orzechowiec


ciasto:
-   200 g  margaryny wegańskiej
  -  2  łyżki  oleju
  -   3-4 łyżek  cukru
  -   cukier  wanilinowy
  -   4 łyżki wody lub mleka
   -  1,5 łyżeczki  proszku  do  pieczenia
   -  mąka ok. 2.5 szklanki
 Zagnieść  wszystkie  składniki   na miękkie  ciasto, podzielić  na  trzy  części  .
 Upiec  w  tortownicy   3  placki  ,
po  wystudzeniu  przełożyć  masą  :

          masa orzechowa:
- 2 szklanki mleka sojowego
- pół szklanki kaszy manny
- 150g zmielonych orzechów włoskach 
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki  soku z cytryny

  dodatkowo 
-  200g margaryny wegańskiej

  
    2  szklanki  mleka  sojowego  ugotować  z cukrem i  połową    szklanki  kaszy  manny. Wystudzić. 

Margarynę utrzeć mikserem na puszystą masę,  stopniowo dodawać po łyżce  kaszy manny, orzechy i sok z cytryny. 
Masa przełożyć wcześniej upieczone placki.
 Na  koniec  zrobić  polewę kaimakową .
Posypać  orzechami włoskimi. 





 Uwaga: 
Do przełożenia placków możemy użyć masy budyniowej z dodatkiem zmielonych orzechow.




Brak komentarzy: