wtorek, 14 listopada 2023

Pierigi z tofu i kaszy jaglanej.


ciasto:

- mąka 

- 2/3 szklanki ciepłej wody

- sól 1/3 łyżeczki 

- łyżka oleju

Przygotować ciasto.


farsz:

- kostka tofu (naturalnego lub wędzonego)  - 180g

- 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej

- kawałeczek cebuli

- łyżka oleju

- sól,  papryka słodka lub wędzona, pieprz do smaku

Kasze wypłukać,   ugotować  z 1.5 szklanki wody. Można dodać szczyptę soli i kurkumy. Wystudzić. 

Tofu przepuścić przez praskę. 

Drobno pokrojoną cebulkę poddusić na oleju. 

Składniki połączyć i dokładnie  wymieszać. 

Ciasto rozwałkować, wycinać foremką  lub szklanką krążki,  nakładać farsz, zlepić pierogi.

Wrzucać partiami na wrzącą wodę,  gotować 2 min. po wypłynięciu.

Odcedzić. 





Brak komentarzy: