sobota, 8 września 2012

Pasta z cieciorki

-  3/4 szklanki ciecierzycy
 -  1/2 szklanki wody
 -  średnia cebula 
 -  ząbek czosnku
 -  łyżka posiekanej natki pietruszki
-  łyżka soku z cytryny
-   łyżeczka oliwy
-  sól, pieprz

 Ciecierzycę ugotować, odcedzić. 
Cebulkę pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie,
dodać zmiażdżony czosnek, wlać wodę i gotować pod przykryciem ok.5 minut na małym ogniu. 
 Wystudzoną cieciorkę i cebulę  zmiksować na jednolitą, gładką masę.
Dodać sok  z cytryny i posiekaną natkę. Całość wymieszać.
Przyprawić solą i pieprzem
 

4 komentarze:

jadwiga pisze...

u nas paste z cieciorki robi mąż jest pyszna
j

margeta pisze...

Mężczyźni są najlepszymi kucharzami i smakoszami:. Ach Ci mężowie:) To przydatna instytucja!:)

kwiatuch pisze...

Czy taką pastę je się samą, czy na bazie makaronu, bądź kaszy?

margeta pisze...

Pastę można podawać z pieczywem, ale również będzie smakowała jako dodatek do makaronu bądź kaszy. W kuchni trzeba eksperymentować i wybierać najlepsze dla nas smaki.
Kto nie eksperymentuje nic nowego nie zje :). Puśćmy wodze fantazji:)