środa, 27 marca 2013

Metrowiec

 Ciasto  jasne :
  -  szklanka mleka sojowego
   -  1 i 1/3 szklanki mąki
   -  4 łyżki cukru
   -  cukier wanilinowy mały
   -  5 łyżek oleju
   -  1 łyżka octu winnego
   -  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
   -  1/3 łyżeczki sody

Ciasto  kakaowe:

   -   szklanka mleka sojowego
   -   szklanka mąki
   -    2 łyżki kakao
    -   3 łyżki cukru
    -   5 łyżek oleju
    -    łyżka octu winnego
    -    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    -   1/3 łyżeczki sody

 Mieszamy  po kolei na  każdy placek oddzielnie składniki suche z suchymi,
 mokre z mokrymi, łączymy razem i miksujemy, by składniki dokładnie się połączyły .
 Każdy placek pieczemy w podłużnej foremce 9 cm x 32cm.
 Po wystudzeniu kroimy placki w kromki grubości ok. 8-10 mm.
 Wychodzi 18-20 pasków z białego ciasta i tyle samo z ciemnego.
Układamy na przemian kromkę jasnego, następnie ciemne i znów jasne, ciemne itd.
 Każdą kromkę smarujemy masą i przyciskamy do poprzedniej kromki.

 masa:
 - 3 szklanki mleka sojowego lub innego roślinnego
 - 6 łyżki  mąki ziemniaczanej ( lub 3 budynie waniliowe)
-  5 łyżki cukru
-  200 g tofu białego
 Gotujemy budyń. Po wystudzeniu miksujemy z tofu.




 Wychodzi prawie metrowy wąż:)








Ciasto kroimy ukośnie na plastry.




2 komentarze:

Anonimowy pisze...

Metrowiec w wersji wegan :D To mi sie podoba :)
Choc ja zawsze mam klopot z biszkoptami weganskimi ktore zaiwraja malo cukru - wogole mi nie chca rosnac :P

rozstanatomia pisze...

Tak tesknilam za metrowcem, a tu prosze, jakk wroce do domku konieczniie to zrobie, brzmi znakomicie, dzieki wielkie