wtorek, 5 listopada 2013

Krem porowy ze szpinakiem.

-  20 dag ziemniaków
- 20 dag pora
- 10 dag szpinaku
- średnia cebulka
- 2 ząbki czosnku
- pół litra bulionu warzywnego
- 2 lyżi oliwy
- sól, pieprz
- szczypta suszonej pokrzywy
- dodatki: kiełki lucerny, rzodkiewki,  ziarna słonecznika lub inne

Pokrojoną cebulę i czosnek lekko podsmażyć na oliwie, zalać bulionem.
 Dodać ziemniaki i pora, gotować pod przykryciem do miękkości warzyw.
Przyprawić do smaku, dodać szczyptę suszonej pokrzywy, zdjąć z ognia i przestudzić.
Szpinak sparzyć.
Zmiksować dokładnie zupę, na koniec dodać sparzony szpinak i jeszcze zmiksować.
 Szpinak dodajemy na końcu, by krem nie stracił koloru i smaku.
Podajemy z kiełkami lub podprażonymi na suchej patelni ziarnami.




Brak komentarzy: