czwartek, 23 stycznia 2014

Pasta z soi i pieczarek

- pół szklanki soi
- 15 dkg pieczarek
- średnia cebula
- ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
-  opcjonalnie mała łyżeczka musztardy
- sól, pieprz, papryka
- sos sojowy jasny w/g uznania
-   łyżka posiekanej natki pietruszki

Soję namoczyć ( ok.12 godz.) i ugotować.  Przepuścić przez maszynkę praskę lub zmiksować w  blenderze.
Pieczarki i cebulkę drobno pokroić i poddusić, pod koniec dodać posiekany czosnek.
Wystudzone pieczarki dodać do zmielonej soi, dodać koncentrat , natkę i pozostałe przyprawy.
 Wymieszać, przyprawić do smaku.





 Podobnie  można przygotować pastę z fasoli, soczewicy lub zielonego groszku.


1 komentarz:

Anonimowy pisze...

Koncentrat pomidorowy???
Jak to, po co? Na blogu o wegańskich możliwościach to po prostu grzech. W latach '90 tak wyglądał wegetarianizm - jedli ser żółty i konserwy warzywne, bo reszty nie było. A ma być przede wszystkim zdrowo.