poniedziałek, 6 stycznia 2014

Kolorowa surówka .

 składniki :
- kilka liści pekinki
- dwa pomidory
- pół czerwonej papryki
- szczypiorek lub pół cebulki
- kilka oliwek
- łyżka posiekanej pietruszki
-sól
Przygotować warzywa.
Pekinkę posiekać, paprykę pokroić w paski, pomidora sparzyć i pokroić w ósemki,
 szczypior i oliwki pokroić w krążki.
Warzywa lekko posolić i delikatnie wymieszać.
 sos
-  2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ząbek czosnku
- sól, świeżo zmielony pieprz
 Czosnek utrzeć ze szczyptą soli, połączyć z pozostałymi składnikami sosu. Przyprawić do smaku.
Gotowym sosem polać warzywa, delikatnie wymieszać, posypać natką pietruszki.
Można przybrać listkiem pietruszki.






2 komentarze:

zuza pisze...

Czymś takim mogłabym się odżywiać codziennie, gdyby nie zimowo-okropne pomidory:)))
Uwielbiam taką surówkę! Jem ją parę razy w tygodniu, choć bez papryki; co więcej - gdy tylko pojawiają się jakieś sensacje typu zgaga, zjedzenie takiej kopy chrupiącej świeżości niweluje wszystkie dolegliwości:)
Dodaję też czasem groszek z puszki, kukurydzę, a nawet kaszę jaglaną ugotowaną na sypko - wtedy jest taka sycąca!

margeta pisze...

Tak,to prawda robiąc surówki i sałatki możemy poszaleć i dać wodze pomysłom, lub po prostu dostosować składniki w zależności od naszego gustu, od potrzeb organizmu lub... w/g zawartości lodówki:)
pozdrawiam