sobota, 15 marca 2014

Drożdżowe bułeczki z dżemem.

- 1 szklanka mleka sojowego
- 4 dag drożdży
- 2 łyżki cukru
- cukier waniliowy
- 3 łyżki przeciery z dyni
- szczypta soli
- 4 łyżki oleju
-  mąka  ( 2.5- 3 szklanki)
- gęsty dżem do nadziewania lub świeże owoce

    Przygotowujemy rozczyn z dwóch łyżek mleka, pokruszonych drożdży, cukru i 2 łyżek mąki. i zostawiamy do wyrośnięcia.
Do pozostałej mąki. dodajemy wyrośnięty rozczyn, ciepłe mleko, przecier z dyni  i wyrabiamy ciasto, tak długo aż ciasto zacznie odstawać od ręki, dodajemy olej i jeszcze wyrabiamy kilka minut.
Dobrze wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i  pozostawiamy do wyrośnięcia.
 Gdy ciasto podwoi swoją objętość ,  przekładamy na stolnicę, jeszcze raz zagniatamy, dzielimy ciasto na dwie części., z każdej formujemy kulę, którą wałkujemy na  kształt koła.
Wykrawamy szklanką koła, w środek każdego koła wkładamy łyżeczkę dżemu, łączymy brzegi formując bułeczkę. 
 Bułki układamy  na posmarowanej olejem  blaszce, czekamy kilka minut aż wyrosną i wstawiamy do piekarnika lub prodiża.  Każdą bułeczkę możemy delikatnie posmarować olejem i posypać cukrem lub makiem, sezamem..
Pieczemy w temp.180 st C ok. 35 minut.








1 komentarz:

Kasia pisze...

Po pierwsze wspaniałe bułeczki, już dodaję do zbioru na pewno udanych :) Takich przepisów właśnie człowiekowi trzeba, a nie jakieś skomplikowane, drogie (i niesmaczne) egzotyki :D

A po drugie serdecznie zapraszam do akcji "Wegańska Wielkanoc" na Vegespocie:
vegespot.pl/akcje/62/weganska-wielkanoc-2014

Bardzo mam nadzieję że jako tak doświadczona w kuchni wegańskiej i w tym roku weźmiesz udział :) Można dodawać przepisy archiwalne, ważne tylko aby były dobre na Wielkanoc :)