niedziela, 1 czerwca 2014

Pieczarki nadziewane.

-  kilka pieczarek
- granulat sojowy (odpowiednio do ilości pieczarek)
- cebulka,
- natka pietruszki
- łyżka płatków owsianych
- sól, pieprz,curry i ulubione zioła
- bulion warzywny
- olej
- bułka tarta opcjonalnie  ziarna np. słonecznika


Pieczarki  ( same kapelusiki) wrzucić na wrzącą, dobrze przyprawioną wodę, krótko obgotować.
 Przygotować farsz.
Granulat wrzucić do niewielkiej ilości bulionu warzywnego (z przyprawami),  ugotować, odcisnąć i wystudzić.
 Nóżki pieczarek i cebulkę pokroić w drobną kostkę, poddusić na oleju dodać przyprawy i posiekaną natkę pietruszki, połączyć z granulatem i namoczonymi płatkami. Wymieszać, gdy farsz jest za rzadki dodać płatki owsiane lub bułkę tartą.
Formować kulki i wkładać je do przygotowanych kapelusików z  pieczarek. Obtoczyć w bułce tartej lub ziarnach .
 Piec w piekarniku w żaroodpornym naczyniu lub smażyć.





1 komentarz:

skates440 pisze...
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.