- dojrzałe pomidory
- sól, cukier, pieprz (do smaku) czosnek
- ulubione ziola: bazylika.oregano, a może inne
Umyte pomidory kroimy, wrzucamy do garnka i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości, mieszając by nie przywarły do dna.
Ciepły przecier przecieramy przez sitko, by pozbyć się skórek i pestek.
( Ja przecieram najpierw przez durszlak a potem przez sitko.)
Otrzymany sok gotujemy 20-30 minut mieszając od czasy do czasu. W tym czasie przyprawiamy do smaku.
Trzymając garnek na małym ogniu nalewamy wrzący sok do wyparzonych słoiczków lub butelek, odwracamy do wystygnięcia.
Sok jest doskonały do picia a może również służyć jako baza do sosów i zup.
- sól, cukier, pieprz (do smaku) czosnek
- ulubione ziola: bazylika.oregano, a może inne
Umyte pomidory kroimy, wrzucamy do garnka i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości, mieszając by nie przywarły do dna.
Ciepły przecier przecieramy przez sitko, by pozbyć się skórek i pestek.
( Ja przecieram najpierw przez durszlak a potem przez sitko.)
Otrzymany sok gotujemy 20-30 minut mieszając od czasy do czasu. W tym czasie przyprawiamy do smaku.
Trzymając garnek na małym ogniu nalewamy wrzący sok do wyparzonych słoiczków lub butelek, odwracamy do wystygnięcia.
Sok jest doskonały do picia a może również służyć jako baza do sosów i zup.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz