- 2 kg dojrzałych śliwek ( mogą być węgierki)
- cukier ok 25-30 dkg
( zależności od tego jak bardzo są dojrzałe.
śliwki mocno dojrzale takie pomarszczone przy ogonkach można smażyć bez dodatku cukru )
Umyte śliwki przepołowić i pozbawić pestek, można pokroić na mniejsze cząstki, podlać niewielką ilością wody i doprowadzić do wrzenia , gotować na wolnym ogniu przez trzy godziny mieszając od czasu do czasu, należy uważać by nie przywarły do garnka.
Czynność powtarzać przez dwa dni, gotując po ok. 2 godziny dziennie.
Powidła posłodzić i jeszcze gotować 30 minut, w celu zagęszczenia ( ponieważ cukier rozrzedzi ).
Gorące nakładać do wyprażonych słoików, zakręcić i wystudzić.
Gotowe wynieść do spiżarki lub piwnicy.
Jeżeli nie mamy czasu powidła możemy gotować w ciągu jednego dnia 3 godz.zrobić przerwę na wystudzenie i znów gotować ok.2 godz., wystudzić, posłodzić i gotować ok 2 godz. Gorące nakładać do wyprażonych słoików.
- cukier ok 25-30 dkg
( zależności od tego jak bardzo są dojrzałe.
śliwki mocno dojrzale takie pomarszczone przy ogonkach można smażyć bez dodatku cukru )
Umyte śliwki przepołowić i pozbawić pestek, można pokroić na mniejsze cząstki, podlać niewielką ilością wody i doprowadzić do wrzenia , gotować na wolnym ogniu przez trzy godziny mieszając od czasu do czasu, należy uważać by nie przywarły do garnka.
Czynność powtarzać przez dwa dni, gotując po ok. 2 godziny dziennie.
Powidła posłodzić i jeszcze gotować 30 minut, w celu zagęszczenia ( ponieważ cukier rozrzedzi ).
Gorące nakładać do wyprażonych słoików, zakręcić i wystudzić.
Gotowe wynieść do spiżarki lub piwnicy.
Jeżeli nie mamy czasu powidła możemy gotować w ciągu jednego dnia 3 godz.zrobić przerwę na wystudzenie i znów gotować ok.2 godz., wystudzić, posłodzić i gotować ok 2 godz. Gorące nakładać do wyprażonych słoików.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz