sobota, 6 września 2014

Powidła śliwkowe

-   2 kg dojrzałych śliwek ( mogą być węgierki)
-  cukier ok.30-50 dkg
  ( zależności od tego jak bardzo są dojrzałe.
  śliwki  mocno dojrzale takie pomarszczone przy ogonkach można    smażyć bez dodatku cukru )

Umyte śliwki przepołowić i pozbawić pestek, można pokroić na mniejsze cząstki, podlać niewielką ilością wody i doprowadzić do wrzenia , gotować na wolnym ogniu przez trzy godziny mieszając od czasu do czasu, należy uważać by nie przywarły do garnka.
 Czynność powtarzać przez dwa dni, gotując po ok. 2 godziny dziennie.
Powidła posłodzić i jeszcze gotować 30 minut, w celu zagęszczenia ( ponieważ cukier rozrzedzi ).
Gorące nakładać  do wyprażonych słoików, zakręcić i wystudzić.
Gotowe wynieść do spiżarki lub piwnicy.
 Jeżeli nie mamy czasu powidła możemy gotować w ciągu jednego dnia 3 godz.zrobić przerwę na wystudzenie i znów gotować ok.2 godz., wystudzić, posłodzić  i gotować ok 2 godz. Gorące nakładać  do wyprażonych słoików.




Brak komentarzy: