niedziela, 14 grudnia 2014

Krokiety z pieczarkami


 Ciasto  naleśnikowe:
-   2  szklanki  mąki
-  4  łyżki  zmielonych płatków  owsianych
-  2  łyżki  oleju
-   pół  łyżeczki  soli
-  szczypta  pieprzu  i  kurkumy
-  !.5 szklanki mleka sojowego
- 1.5 szklanki wody ( może  trochę  więcej   ciasto  ma mieć  odpowiednią  konsystencję )

Składniki  dokładnie  wymieszaj   najlepiej   z  pomocą   trzepaczki.  Na rozgrzanej patelni, posmarowanej olejem smaż  cienkie  naleśniki .

      Farsz:
     - 40 dag pieczarek
     -  cebulka
     - olej
Pieczarki i cebulę  drobno  pokrój  podduś   na  oleju  , odparuj  wodę ,
przypraw  solą ,  pieprzem ,  papryką ,   czosnkiem ,  natką  pietruszki .
  Nakładaj  dużą   łyżkę  nadzienia  na  naleśnik  ,
składaj  w  książkę  ( dwa  przeciwległe  boki  do  środka ,  potem    dwa  następne
  i  jeszcze   na pół ) lub  jak  gołąbki .
Panieruj  w  cieście  naleśnikowym  i  bułce  .  Przed  podaniem  podsmaż  na  złoty  kolor .


2 komentarze:

Ania_S pisze...

Uwielbiam krokiety z pieczarkami. U nas w domu robi się podobnie, tylko trochę inaczej zawijamy ;)

aleksandra pisze...

Bardzo ciekawe przepisy, na pewno bede zagladac tu czesciej :)