sobota, 30 sierpnia 2014

Strucla jabłkowa czyli pieróg z jabłkami :)

- pół szklanki mleka sojowego
- 3 dag drożdży
- 2 łyżki cukru
- cukier waniliowy
- 3 łyżki przecieru z dyni
- szczypta soli
- 4 łyżki oleju
-  mąka  (ok. 2.5- 3 szklanki)

nadzienie:
-  kilka jabłka  ( mogą być antonówki)
- cukier
- rodzynki.
- cynamon, cukier waniliowy
-  2 łyżki oleju

 Obrane jabłka  wrzucamy na podgrzany olej smażymy, mieszając, na wolnym ogniu  do momenty aż się rozpadną na jednolitą masę (w razie potrzeby można dodać troszeczkę wody), dodajemy cukier i pozostałe składniki krótko gotujemy. Jabłka powinny mieć dość gęstą konsystencję. Studzimy, w tym czasie przygotowujemy ciasto.

    Przygotowujemy rozczyn z dwóch łyżek mleka, pokruszonych drożdży, cukru i 2 łyżek mąki. i zostawiamy do wyrośnięcia.
Do pozostałej mąki. dodajemy wyrośnięty rozczyn, ciepłe ( ale nie gorące) mleko, sól, przecier z dyni  i wyrabiamy ciasto, tak długo aż ciasto zacznie odstawać od ręki, dodajemy olej i jeszcze wyrabiamy kilka minut.
Dobrze wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i  pozostawiamy do wyrośnięcia.
 Gdy ciasto podwoi swoją objętość ,  przekładamy na stolnicę, jeszcze raz zagniatamy, dzielimy ciasto na dwie części., z każdej formujemy kulę, którą wałkujemy na  kształt prostokąta.
Nakladamy wystudzone usmażone jabłka zostawiając nie posmarowane brzegi.
Zwijamy ciasto do środka jak roladę, zlepiamy boki i kładziemy do prodiża ( na jedną połowę)
Z drugiej części ciasta powtarzamy czynność i gotowa struclę kładziemy obok poprzedniej.
Pozostawiamy do wyrośnięcia.
Na wierzch możemy zrobić kruszonkę  z mąki, oleju i cukru, posmarować wodą z cukrem, posypać grubym cukrem lub ziarnami .
 Piec ok.35 minut.



wtorek, 26 sierpnia 2014

Sok pomidorowy na zimę.

-  dojrzałe  pomidory
-  sól, cukier, pieprz (do smaku)


 Umyte pomidory kroimy, wrzucamy do garnka i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości, mieszając by nie przywarły do dna.
Ciepły przecier przecieramy  przez sitko, by pozbyć się skórek i pestek.
( Ja przecieram najpierw przez durszlak a potem przez sitko.)
Otrzymany sok gotujemy 20-30 minut mieszając od czasy do czasu. W tym czasie przyprawiamy do smaku.
Trzymając garnek na  małym ogniu nalewamy wrzący sok do wyparzonych słoiczków lub butelek, odwracamy do wystygnięcia.
 Sok jest doskonały do picia a może również służyć jako baza do sosów i zup.
 







czwartek, 21 sierpnia 2014

Kremowa pomidorowa

-  nieduży seler naciowy
-  4 mięsiste pomidory
-  cebula
-   ziemniak
-  biała część niedużego  pora  
-  2 łyżki oliwy
-  4 szklanki bulionu warzywnego
-  sól, pieprz, curry
-  koperek

 Łodygi selera wypłukać, usunąć łykowate włókna, łodygi pokroić w cienkie plastry.
Pora i cebulę pokroić. Oliwę podgrzać, dodać seler, por i cebulę i dusić 10 minut mieszając od czasu  do czasu. Potem dodać sparzone, obrane i pokrojone w kostkę pomidory, dodać curry, dusić kilka chwil.
Warzywa dodać do wrzącego  bulionu i gotować do miękkości warzyw.
Zmiksować zupę, przyprawić do smaku, posypać koperkiem.

środa, 6 sierpnia 2014

Sałatka z młodego bobu.

-  2 szklanki młodego bobu
-  pęczek rzodkiewek
- kilka liści sałaty
-  pęczek kopru lub natki pietruszki
- kawałek papryczki chili
sos:
    -  2 łyżki oliwy z oliwek
    -  łyżka octu jabłkowego
    -  ząbek czosnku
                                                           -  sól, pieprz

Bób wrzuć  do wrzącej, lekko osolonej wody, gotuj 4 minuty. Po tym czasie wyjmij, odcedź, przelej zimną wodą i wyjmij bób z łupinek.
Rzodkiewkę pokrój w cienkie plastry, chili pokrój na krążki, umytą sałatę porwij na części, koperek lub natkę drobno posiekaj.
Przygotuj sos z oliwy, octu i drobno posiekanego czosnku, przypraw solą i pieprzem.
Wszystkie składniki wymieszaj i polej sosem.