piątek, 21 listopada 2014

Faszerowane łódeczki

- dwie małe cukinie
- 1/3 szklanki kaszy jaglanej
- 3 łyżki granulatu sojowego
- pół papryki czerwonej
- pół papryki zielonej
- 4 kawałki pomidorów suszonych
- mała cebulka
- kilka listków bazylii
- sól, pieprz, słodka papryka, kurkuma

Cukinię przekroić poziomo na dwie części, wydrążyć środek i pokroić go na kawałki,
( ponieważ użyłam  małych cukinii, zakładam że nie ma w środku nasion).
Łódeczki z cukinii  wrzucić na wrzący, dobrze przyprawiony bulion warzywny, gotować króciutko ok2 min., by zmiękły i nabrały smaku.
Inna wersja:  posypać przyprawami i upiec w piekarniku w żaroodpornym naczyniu ok 15 minut.
Kaszę ugotować w szklance wody z dodatkiem kurkumy, pokrojoną  paprykę z cebulą zeszklić można użyć oliwki z pomidorów, dodać  miąższ cukinii, suszone  pomidory pokroić na kawałki.
Pod koniec gotowania kaszy dodać  granulat sojowy, następnie podduszone warzywa, pomidory, bazylię przyprawić,wymieszać. Gotowym farszem napełniać łódeczki cukinii.
Piec w piekarniku ok.25 minut.
Można posypać natką pietruszki.






niedziela, 16 listopada 2014

Risotto z soczewicą.



 - 20 dag czerwonej soczewicy
-  pół szklanki ryżu brązowego
- 10 dag marchewki
- 20 dag selera naciowego
- 1 cebula
- ząbek czosnku
-1 i pół szklanki wywaru warzywnego
- łyżka oleju
- sól, pieprz
- tymianek
Soczewicę opłucz, zalej wodą i zostaw do namoczenia na ok.4 godz.
Marchewkę pokrój w krążki, łodygę selera w grube talarki.
Drobno posiekaną cebulkę i czosnek zeszkij w garnku o grubym dnie na rozgrzanym oleju.
Wlej wywar, dodaj odączoną soczewice, ryż i warzywa. Przypraw solą, pieprzem i tymiankiem.
Gotuj na wolnym ogniu ok. 25 minut,  w razie potrzeby podlej wywarem lub wodą.

sobota, 8 listopada 2014

Makaron z suszonymi pomidorami.


- 50 dag makaronu, najlepiej pełnoziarnisty
- puszka kukurydzy
- pół słoika suszonych pomidorów w zalewie z oliwy z oliwek
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
- kilka listków bazylii

Makaron ugotować al dente, odcedzić.
Pomidory wyjąć z zalewy ( zalewy nie wylewamy!), kroimy w paski.
Kukurydzę odsączamy z zalewy.
Do zalewy z pomidorów dodajemy  drobno posiekany ząbek czosnku,doprawiamy solą i pieprzem, następnie dodajemy pokrojone pomidory i kukurydzę.
Całość mieszamy z letnim makaronem, posypujemy pokrojonymi listkami bazylii.

sobota, 1 listopada 2014

Kilimandżaro

 warstwy od dołu:
-  biszkopt:
-  masa jabłkowa
-  masa budyniowa
- biszkopt
-  polewa czekoladowa


Biszkopt kakaowy:
 - 1i 3/4  szklanki   mąki
-  2  łyżki mąki kukurydzianej
-  2 łyżki kakao
-  1 szklanka  mleka roślinnego
-  2 łyżki octu jabłkowego
-    pół szklanki cukru ( można mniej)
-   pół szklanki oleju.
-  1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Mleko łączymy z octem i zostawiamy na krótko, następnie dodajemy olej, cukier i miksujemy.
 Gdy cukier rozpuści się dodajemy przesiane obie  mąki  zmieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie mieszamy.
Ciasto powinno mieć lejącą się konsystencję, jak biszkopt .
 Wlewamy do tortownicy i pieczemy ok.50 minut w temp. 190 st.
  Można zrobić próbę patyczkiem. Ciasto koniecznie należy wystudzić, najlepiej zostawić na noc.
Po wystudzeniu przekroić na dwa blaty.

masa jabłkowa:
słoik dobrze wysmażonych, gęstych jabłek

masa :
- 2 szklanki mleka sojowego
- 2 budynie waniliowe
- 3 łyżki cukru ( można więcej jak kto lubi słodkości )

- 4 łyżki oleju
Gotujemy budyń, lekko przestudzony ubijamy drewnianą łyżką dodając po łyżce oleju.


 polewa:
 gorzką czekoladę rozpuścić  w kąpieli wodnej z 2 łyżkami mleka roślinnego.


Na pierwszy blat nakładamy warstwę  smażonych jabłek, następnie masę budyniową, przykrywamy drugim blatem biszkoptu. Na wierzch położyć polewę.