piątek, 21 listopada 2014

Faszerowane łódeczki

- dwie małe cukinie
- 1/3 szklanki kaszy jaglanej
- 3 łyżki granulatu sojowego
- pół papryki czerwonej
- pół papryki zielonej
- 4 kawałki pomidorów suszonych
- mała cebulka
- kilka listków bazylii
- sól, pieprz, słodka papryka, kurkuma

Cukinię przekroić poziomo na dwie części, wydrążyć środek i pokroić go na kawałki,
( ponieważ użyłam  małych cukinii, zakładam że nie ma w środku nasion).
Łódeczki z cukinii  wrzucić na wrzący, dobrze przyprawiony bulion warzywny, gotować króciutko ok2 min., by zmiękły i nabrały smaku.
Inna wersja:  posypać przyprawami i upiec w piekarniku w żaroodpornym naczyniu ok 15 minut.
Kaszę ugotować w szklance wody z dodatkiem kurkumy, pokrojoną  paprykę z cebulą zeszklić można użyć oliwki z pomidorów, dodać  miąższ cukinii, suszone  pomidory pokroić na kawałki.
Pod koniec gotowania kaszy dodać  granulat sojowy, następnie podduszone warzywa, pomidory, bazylię przyprawić,wymieszać. Gotowym farszem napełniać łódeczki cukinii.
Piec w piekarniku ok.25 minut.
Można posypać natką pietruszki.






Brak komentarzy: