sobota, 1 listopada 2014

Kilimandżaro

 warstwy od dołu:
-  biszkopt:
-  masa jabłkowa
-  masa budyniowa
- biszkopt
-  polewa czekoladowa


Biszkopt kakaowy:
 - 1i 3/4  szklanki   mąki
-  2  łyżki mąki kukurydzianej
-  2 łyżki kakao
-  1 szklanka  mleka roślinnego
-  2 łyżki octu jabłkowego
-    pół szklanki cukru ( można mniej)
-   pół szklanki oleju.
-  1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Mleko łączymy z octem i zostawiamy na krótko, następnie dodajemy olej, cukier i miksujemy.
 Gdy cukier rozpuści się dodajemy przesiane obie  mąki  zmieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie mieszamy.
Ciasto powinno mieć lejącą się konsystencję, jak biszkopt .
 Wlewamy do tortownicy i pieczemy ok.50 minut w temp. 190 st.
  Można zrobić próbę patyczkiem. Ciasto koniecznie należy wystudzić, najlepiej zostawić na noc.
Po wystudzeniu przekroić na dwa blaty.

masa jabłkowa:
słoik dobrze wysmażonych, gęstych jabłek

masa :
- 2 szklanki mleka sojowego
- 2 budynie waniliowe
- 3 łyżki cukru ( można więcej jak kto lubi słodkości )

- 4 łyżki oleju
Gotujemy budyń, lekko przestudzony ubijamy drewnianą łyżką dodając po łyżce oleju.


 polewa:
 gorzką czekoladę rozpuścić  w kąpieli wodnej z 2 łyżkami mleka roślinnego.


Na pierwszy blat nakładamy warstwę  smażonych jabłek, następnie masę budyniową, przykrywamy drugim blatem biszkoptu. Na wierzch położyć polewę.



Brak komentarzy: