- biszkopt:
- masa jabłkowa
- masa budyniowa
- biszkopt
- polewa czekoladowa
Biszkopt kakaowy:
- 1i 3/4 szklanki mąki
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 2 łyżki kakao
- 1 szklanka mleka roślinnego
- 2 łyżki octu jabłkowego
- pół szklanki cukru ( można mniej)
- pół szklanki oleju.
- 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Mleko łączymy z octem i zostawiamy na krótko, następnie dodajemy olej, cukier i miksujemy.
Gdy cukier rozpuści się dodajemy przesiane obie mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie mieszamy.
Ciasto powinno mieć lejącą się konsystencję, jak biszkopt .
Wlewamy do tortownicy i pieczemy ok.50 minut w temp. 190 st.
Można zrobić próbę patyczkiem. Ciasto koniecznie należy wystudzić, najlepiej zostawić na noc.
Po wystudzeniu przekroić na dwa blaty.
masa jabłkowa:
słoik dobrze wysmażonych, gęstych jabłek
masa :
- 2 szklanki mleka sojowego
- 2 budynie waniliowe lub po dwie łyżki mąki ziemniaczanej i kukurydzianej
- 3 łyżki cukru ( można więcej jak kto lubi słodkości )
- 4 łyżki oleju
Gotujemy budyń, lekko przestudzony ubijamy drewnianą łyżką dodając po łyżce oleju.
polewa:
gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z 2 łyżkami mleka roślinnego.
Na pierwszy blat nakładamy warstwę smażonych jabłek, następnie masę budyniową, przykrywamy drugim blatem biszkoptu. Na wierzch położyć polewę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz