środa, 29 kwietnia 2015

Wegańska kremówka

Przepis na średniej wielkości tortownicę:
- 20 dag mąki
- 1-2 łyżki cukru
-  cukier waniliowy
-  2 łyżki płatków owsianych zalanych gorącą wodą-( wystudzić)
-  1/4 szklanki oleju
- łyżka octu winnego

Składniki zmieszać, zagnieść by ciasto połączyło się i  utworzyło kulę, w razie potrzeby dodać mąki lub wody .
Podzielić na dwie części, rozwałkować na dwa placki wielkości tortownicy, upiec.



krem:
- 3 szklanki mleka sojowego
- 2 budynie( lub w zamian 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 2 łyżki mąki pszennej)
- 3 łyżki cukru plus cukier waniliowy
- szklanka wiórek kokosowych
- 2 łyżki oleju

Wiórki ugotować na gęsto w szklance wody, wystudzić.
W tym czasie gotujemy budyń z cukrem, również wystudzić.
Wiórki miksujemy z olejem, powoli dodajemy po łyżce budyniu.
Na wystudzony placek leżący w tortownicy kładziemy masę, przykrywamy drugim plackiem.
 Gotowy posypujemy cukrem pudrem.




2 komentarze:

Ja nie udaję pisze...

Czy mleko sojowe mogę zastąpić owsianym? Uda się? :)

margeta pisze...

Ja często robię na sojowym, (swojej prod.)ale każde inne mleko roślinne owsiane również może go zastąpić. Masa może mieć inny posmak np. migdałowy.