niedziela, 31 maja 2015

Królewiec

-  45 dag mąki
-  2 lyzki cukru
-  3 łyżki miodu z mniszka
-  kostka wegańskiej margaryny
-  płaska łyżeczka sody
-  1 łyżka octu winnego
-  łyżeczka kakao
-  3 łyżki płatków owsianych (zalanych gorącą wodą i wystudzonych- napęczniałych:)
Składniki oprócz kakao połączyć i szybko zagnieść. Ciasto podzielić na trzy części, do jednej dodać kakao rozmieszane w odrobinie wody lub mleka zagnieść by uzyskać jednolity kolor.
Rozwałkować każdą porcję na wielkość średniej tortownicy, upiec podkładając papier ( pow temp.190 st.C ok.25-30 mim).


     masa :


-  2 szklanki mleka sojowego
-  2 łyżki mąki ziemniaczanej
-  2 łyżki mąki pszennej     (zamiast mąki ziemniaczanej i pszennej możemy dać  2 budynie waniliowe)

 -  3-4 łyżki cukru pudru
 -  szklanka wiórek kokosowych
 -  pół szklanki orzechów włoskich
 -  3 łyżki oleju
Wiórki i orzechy zmielić oddzielnie w młynku. Wiórki zalewam wrzącą wodą, by uzyskać bardzo gęstą masę.
Gotuję budyń, wystudzam.
Ucieram mikserem wiórki, orzechy, olej, dodaję wystudzony budyń i cukier puder.
Kładę  kruchy biały spód w tortownicy.
Na spód nakładam połowę masy, przykrywam ciemnym plackiem wykładam resztę masy i przykrywam
jasnym plackiem. Na wierzch robię polewę, można udekorować pokruszonymi orzechami.
Pozostawić w lodówce na kilka godzin, by ciasto stężało.










1 komentarz:

Alutka pisze...

Wygląda pysznie... Muszę zrobić :)